Številni Slovenci beležijo kuhinjski dnevnik odpadne hrane
- 03. November 2021
- 2 minuti

Projekt Dnevniki odpadne hrane v izvedbi Ministrstva za okolje in prostor Republike Slovenije je trenutno najobsežnejša raziskava o količinah odpadne hrane v gospodinjstvih v Sloveniji. Začela se je 1. oktobra, dnevnike pa bo možno izpolnjevati do 30. novembra 2021.
Podatki Statističnega urada kažejo, da je prebivalec Slovenije je v 2020 zavrgel povprečno 68 kg hrane, kar je kilogram več kot v 2019. Skupno je v lanskem letu tako nastalo 143.570 ton odpadne hrane. Slednje je odlična motivacija za beleženje kuhinjskih dnevnikov, hkrati pa je bila mnogim, ki se radi smukajo po kuhinji tudi poklicno, navdih za nove recepte.
Tako so v preteklem mesecu številni znani Slovenci za svoje sledilce pripravili recepte in namige, kako zmanjšati odpadno hrano v gospodinjstvu.
Zala in Gašper, ki sta širši javnosti znana predvsem kot odlična glasbenika, skrbita tudi za naš planet. Zato sta sprejela izziv beleženja kuhinjskega dnevnika odpadne hrane in prišla do zavidljivega rezultata. V tednu dni sta zavrgla le 481 gramov hrane, od katere je bilo le 10 gramov hrane užitne.
»Midva sva zelo uživala v izpolnjevanju dnevnika in vabiva, da ga izpolniš tudi ti,« sta Zala in Gašper še dodala v svojem zapisu.
Dober rezultat je imel tudi kuhar Sašo Šketa, ki je v desetih dneh skrbnega beleženja dnevnika natehtal približno 2 kilograma odpadne hrane, od tega je bilo užitnih delov le za 200 gramov. Sašo je k beleženju povabil tudi vse svoje sledilce.
Polona, ki na Instagramu vodi profil zlata.ptička, je v desetih dneh zavrgla 2 kg odpadne hrane. Med odpadki so se znašli predvsem olupki in nagniti deli.
Vabljeni, da se tudi vi pridružite beleženju kuhinjskih dnevnikov tukaj in s tem pomagate pri oblikovanju ukrepov za zmanjševanje odpadne hrane v Sloveniji.