Revolucionarno leto za dostavo hrane. Ana Roš: “Lahko bi jedli 100-odstotno lokalno.”
- 26. July 2021
- 2 MINUTI

Kot pišejo na MMC, je bilo v raziskavi Nacionalnega inštituta za nutricionistiko 63 odstotkov anketirancev mnenja, da nakupovanje živil v trgovini predstavlja tveganje za okužbo z novim koronavirusom. To je tudi razlog, zakaj se je v času epidemije povečalo spletno nakupovanje z dostavo tako svežega sadja, zelenjave in ostalih živil, kot tudi pripravljenih obrokov. V globalnem podjetju s hitro prehrano pravijo, da je bilo to leto »revolucionarno za dostavo hrane«, podobnega mnenja so tudi v dveh podjetjih, ki ponujajo dostavo hrane na dom iz različnih restavracij.
A hrana se je lani podražila in ravno cena je bila po raziskavi Mediane odločilni dejavnik za končni nakup hrane. Za nenakup slovenskega izdelka je bila tako v 83 odstotkih odločilna ravno cena. Da bi se malo zmanjšale količine pokvarljive hrane, ki je kmetje zaradi zaprtja državnih meja, šol in restavracij niso mogli prodati, je vrhunska šefinja Ana Roš preko spleta začela prodajati svojo linijo izdelkov, a ta žal ni dosegla svojega namena. Je pa njeni ideji nasproti stopila slovenska trgovska veriga in tako so uspeli povezati vrhunsko kulinariko, lokalne sestavine ter izkušene slovenske pridelovalce in kmetovalce. Ana Roš še dodaja: »Včasih bi bilo dobro, da začnemo jesti manj, bolj kakovostno in sledljivo hrano. To je največje vodilo naše prehranske navade.”