Hrana ni za tjavendan
- 30. August 2022
- 3 minute

V podjetju Lidl Slovenija so v sodelovanju z Ekošolo leta 2015 zasnovali projekt Hrana ni za tjavendan. Z njim želijo ozaveščati in izobraževati o zmanjševanju in preprečevanju nastanka odpadne hrane ter spodbujati praktično uporabo neporabljenih prehrambnih izdelkov.
Letos je rekordno število, kar 160 slovenskih izobraževalnih ustanov (vrtcev, osnovnih šol, srednjih šol in fakultet) iskalo načine, kako zmanjšati količine zavržene hrane na šolah ter kako otroke in njihove družine ozaveščati o tem, da hrana ni in ne sme biti odpadek. Z različnimi aktivnostmi, merjenjem količin zavržene hrane in ozaveščanjem so ustanove količino zavržene hrane v povprečju zmanjšale za 30, nekatere pa celo do 90 %.
V okviru projekta so tako otroci in mentorji v svojem okolju iskali priložnosti in uvedli različne ukrepe za zmanjšanje količine zavržene hrane. Mentorji so poročali tudi o tem, da so otroci znanje prenesli v domača gospodinjstva, kjer po statističnih podatkih še vedno nastane največ zavržene hrane.
Sodelujoči v projektu so lahko sodelovali tudi v natečaju Reciklirana kuharija, kjer so ustvarjali domiselne in izvirne recepte s predlogi, kako porabiti preostanek živil oziroma pripravljenih jedi, ki jih je količinsko morda preveč. Recepti so zbrani v sedmih knjižicah, ki jih najdete tukaj.
Vrhunec projekta je bil Slovenski dan brez zavržene hrane, ki smo ga 24. aprila letos obeležili že drugo leto zapored. Slovenski dan brez zavržene hrane je nastal na pobudo organizatorjev projekta Hrana ni za tjavendan – programa Ekošole in podjetja Lidl Slovenija, s čimer so želeli aktivnosti zmanjševanja količine zavržene hrane približati čim več ljudem. Projektu so se letos pridružili še partnerji Ekologi brez meja, Zveza prijateljev mladine Slovenije, podjetje TAM-TAM, Ministrstvo za okolje in prostor Republike Slovenije pa ga je podprlo v okviru projekta LIFE IP CARE4CLIMATE.