Evropski zemljevid sezonskega sadja in zelenjave
- 29. March 2021
- 3 minute

V EUFIC (European Food Information Council) so pojasnili, da orodje združuje podatke iz nacionalnih baz in pokriva več kot 200 sezonskih vrst sadja in zelenjave ter 24 držav, tudi Slovenijo, in šest podnebnih pasov (arktični, zmerno hladni oz. borealni, oceanski, celinski, sredozemski in gorski).
Do zemljevida lahko dostopate TUKAJ.
Zdaj je spletna stran sicer samo v angleškem jeziku, v prihodnje bo tudi v francoščini, nemščini, italijanščini in španščini.
Uporabniki lahko izbire prilagajajo glede na državo, letni čas ali mesec, cilj pa je z izborom sezonske prehrane pripomoči k zdravim in trajnostnim prehranskim izbiram. Za sezonsko sadje in zelenjavo namreč velja, da sta zaradi večje svežine bolj zdrava in hranljiva ter tudi okolju prijazna, saj odpade potreba po daljšem transportu in skladiščenju.
“V Evropi smo vajeni vse leto imeti velik izbor hrane, s čimer se pogosto odtujimo od dejanskega izvora naše prehrane,” je povedala generalna direktorica EUFIC Laura Fernandez Celemin. Poudarila je, da je namen zemljevida spodbujati uživanje lokalne in sezonske hrane ter tako prispevati k raznoliki, zdravi in okoljsko vzdržni prehrani.
Nastanek zemljevida pa se vsekakor sklada tudi z letom 2021, ki je s strani generalne skupščine Organizacije združenih narodov razglašeno za mednarodno leto sadja in zelenjave.