Zmagovalna ideja hekatona
- 27. October 2021
- 3 minute

Sredi oktobra je na Ljubljanskem gradu potekam hekaton Hack4Climate, v sklopu katerega so udeleženci iskali predloge, kako zmanjšati količino odpadne hrane v gospodinjstvu.
Kar 33 mladih, razdeljenih v 10 ekip, je strnilo glave in v 24-urah poiskalo nekaj rešitev. Razmišljanja so nato predstavili pred strokovno komisija, ki so jo sestavljali Lara Habič, dr. Aleš Kuhar, dr. Mojca Korošec in Tina Cipot. Komisija je za zmagovalno idejo izbrala predlagano rešitev skupine Ecolance, ki se je osredotočila na porabo hrane v gospodinjstvih študentskih domov. Ideja FoodHub, s katero predlagajo skupnostno omaro oziroma hladilnik, kamor bi študentje odložili hrano, katere iz različnih razlogov ne morejo porabiti, je bila po mnenju strokovne komisije najbolj enostavna za uporabo, predvsem pa izvedljiva že danes.
Trajnostni dogodek
Korak naprej pa so v organizaciji dogodka naredili tudi organizatorji iz agencije D’Agency. Težili so namreč k načelom trajnostnega dogodka in to jim je uspelo. Do cilja so prišli z malimi koraki, ki jih nizamo v nadaljevanju:
- DEJANJE: Ustekleničeno vodo zamenjaj z vodo iz pipe.
Voda iz pipe je velikokrat cenejša od ustekleničene vode, njen ogljični odtis pa je manjši. S tem obenem bistveno zmanjšamo tudi količino odpadkov, ki nastanejo po uporabi vode v plastenkah ali steklenicah.
- DEJANJE: Uporabi pribor in posodo za večkratno uporabo.
Pri načrtovanju dogodka je pomembno, da partner, ki pripravlja pogostitev, razume naše želje in jim je naklonjen. Pri izvajalcu pogostitve smo tako najeli jedilni pribor ter ostalo posodo za večkratno uporabo. Hkrati pa smo stopili še korak dlje, saj smo udeležence prosili, da s seboj prinesejo svojo najljubšo skodelico in mnogi so to tudi storili.
- DEJANJE: Poskrbi za trajnostni meni in bodi kreativen.
Udeležencem smo v sodelovanju s pripravljalcem pogostitve ponudili hrano rastlinskega izvora, z manj mesa in mlečnih izdelkov ter se držali načela prednosti lokalne ponudbe. Pozornost smo usmerili še na količino pripravljenih jedi in kvaliteto. Z ostanki hrane smo bili kreativni in smo že v naprej določili, kako lahko morebitne ostanke porabimo, oziroma podarimo. Skrbno premišljen jedilnik je namreč korak do zmanjšanja količin odpadne hrane na dogodkih. Pozabljamo, da so nekatere jedi lahko okusne tudi, ko so hladne.
- DEJANJE: Zagotovi trajnostni komunikacijski material dogodka in darila za udeležence.
Med pripravo dogodka smo ugotovili, kako globoko so zakoreninjene potrebe po klasičnem komunikacijskem materialu, ki ga najraje natisnemo in bode v oči obiskovalcev. Številne oglasne materiale smo zato pripravili digitalno, pri tiskanih materialih pa smo upoštevali pravilo obojestranskega črno-belega tiska, na okolju prijaznem papirju. Nekaj oznak, ki so bile večnamenske, smo natisnili na les (usmerjevalne table, tablice z imeni). Dolgočasna darila za udeležence smo zamenjali z uporabnimi torbami, knjigami, copati in steklenicami za večkratno uporabo.
- DEJANJE: Poišči alternativo klasičnim ureditvam prostora.
Namesto nakupa novih scenskih elementov, ki se po dogodku zavržejo ali stojijo v skladišču, smo na hekatonu najeli rastline, ki so ustvarile sproščeno in domače vzdušje. Pohištvo za dogodek smo si izposodili in bo v uporabi tudi v prihodnje.








