Pravilna priprava in shranjevanje za manj odpadne hrane
- 20. March 2023
- 3 minute

Ali lahko riž in jedi iz riža zmrznemo?
Seveda! Posodo z rižem postavite v hladno vodo, da se ohladi. Najpozneje v eni uri vodo odlijte in riž v neprodušno zaprti posodi zamrznite. Posodo označite z datumom. Riž lahko v zamrzovalniku hranite tri mesece, v hladilniku pa 24 ur.
Riž je najbolje odmrzniti v hladilniku. Ko ga odmrznete, ga porabite v 24 urah. Lahko pa ga neposredno pred uporabo odmrznete v mikrovalovni pečici z načinom “odmrzovanje”. Ponovno ga segrejte v pečici ali mikrovalovni pečici, dokler ni vroč.
Pozor! Riž lahko segrejete samo enkrat. Ne priporočamo, da ponovno segrevate riž iz restavracije, saj je bil morda pred postrežbo že predkuhan in segret.
Kakšna je najprimernejša količina riža? Polna skodelica nekuhanega riža zadostuje za štiri odrasle osebe, kar pomeni približno 75 g na osebo.
Katere vrste hrane lahko zamrznemo?
Presenečeni boste nad raznovrstnostjo živil, ki jih lahko zamrznete – meso, ribe, kruh, sir, mleko, smetana, jajca, pecivo, oreščki, stročnice, riž, testenine, zelišča, sadje, zelenjava … seznam je zelo dolg.
Tukaj je nekaj napotkov za zamrzovanje živil:
- Sveža sesekljana zelišča z žličko vode zamrznite v posodici za ledene kocke. Ko so kocke zamrznjene, jih lahko odstranite iz posodice in jih za lažje shranjevanje položite v vrečko za večkratno uporabo.
- Naribani sir ali sir v kosu lahko v zamrzovalniku hranite do šest mesecev. Odmrznite ga v hladilniku in ga uporabite kot sir na toastu, v omleti, na pici ali s testeninami.
- Jajca pred zamrzovanjem razbijemo v posodo in zmešamo ter razdelimo na porcije. Beljake in rumenjake lahko zamrznete tudi ločeno. Zmešanim rumenjakom dodajte malo soli ali sladkorja, da ne bodo lepljivi.
- Pakirana živila lahko zamrznete do datuma uporabe.
- Pred zamrzovanjem ne pozabite na vseh posodah označiti vsebine, velikosti porcij in datuma.
Kateri je najboljši način zamrzovanja in odmrzovanja mesa?
Surovo in kuhano meso lahko zamrznete.
Nekaj nasvetov:
- Surovo meso lahko zamrznete do datuma uporabe, vendar ne po njem.
- Meso lahko zamrznete v izvirni (neodprti) embalaži, vendar priporočamo, da ga raje odprete in razdelite na porcije, saj pozneje odmrznete le toliko mesa, kot ga potrebujete. Pred zamrzovanjem vsako porcijo označite in opremite z datumom.
- Kuhano meso zamrznite v neprodušni posodi. Kuhano meso lahko pred zamrzovanjem narežemo, da ga pozneje lahko hitreje odmrznemo in pogrejemo ali pripravimo v novi jedi.
- Meso lahko v zamrzovalniku hranite šest mesecev.
- Ne odmrzujte mesa na sobni temperaturi. Popolnoma ga odmrznite v hladilniku in porabite v 24 urah. Lahko pa ga neposredno pred uporabo odmrznete v mikrovalovni pečici z načinom »odmrzovanje«.
- Predhodno kuhano in zmrznjeno meso lahko ponovno segrejete le enkrat.
Zgornji nasveti veljajo za vse vrste mesa in ribe. Vedno pa najprej preverite embalažo, saj so bili lahko meso in ribe predhodno zamrznjeni.
Kako vem, ali sta sadje in zelenjava še vedno primerna za uživanje?
Zgubana paprika? Ni težave.
Zeleni poganjki na krompirju? Odstranite jih in krompir pripravite kot običajno.
Mehkejše korenje? Še vedno je uporabno.
Sadje in zelenjavo, ki sta se nekoliko zmehčala ali nagubala, še vedno lahko jeste. V primeru vidnih znakov plesni ali gnilobe odstranite plesnivi ali gnili del sadja ali zelenjave. Prezrelo sadje, kot so rjave banane in mehko sadje, je primerno za peko ali pripravo okusnega smutija (sadnega napitka). Zelenjavo lahko uporabite v omakah in juhah. Razen ananasa, banan in čebule je sadje in zelenjavo najbolje shranjevati v hladilniku. Tako bosta dlje ostala sveža.
In ne pozabite, da lahko skoraj vse sadje in zelenjavo zamrznete.
O pomenu zmanjševanja količine odpadne hrane smo že pisali. Nasveti za zmanjševanje količine odpadne hrane pri nakupovanju in shranjevanju živil ter kuhanju so zbrani tukaj.