Kako prihraniti pri hrani?
- 20. March 2023
- 3 minute

Načrtovanje in priprava obrokov
Dobro načrtovanje je ključnega pomena pri zmanjševanju stroškov za hrano. Dobro razmislite o proračunu, namenjenem prehrani v gospodinjstvu, in vsak teden načrtujte obroke vnaprej. Dobro načrtovanje obrokov se začne z uporabo tistega, kar že imate, vključno z ostanki že pripravljene hrane. Ob pisanju nakupovalnega seznama preverite zaloge v shrambi, hladilniku in zamrzovalniku.
Ko boste napisali tedenski jedilnik, boste natančno vedeli, katere sestavine potrebujete in v kakšnih količinah. Pri količinah oziroma porcijah določenih sestavin so vam lahko v pomoč različne mobilne aplikacije. Če imate navado, da občasno kosite ali večerjate v restavraciji ali naročite hrano na dom, to upoštevajte pri načrtovanju.
Nakupovanje hrane
Nasvet, da ne kupujte hrane lačni, ste najbrž že slišali, in ta nasvet je dober. Seveda pa obstaja še veliko drugih načinov, kako v trgovini čim manj zapraviti. Pri nakupovanju upoštevajte nakupovalni seznam in če ga imate na pametnem telefonu, sproti odkljukajte hrano, ki jo že imate v nakupovalnem vozičku.
Če se težko držite nakupovalnega seznama, priporočamo nakupovanje v spletnih trgovinah z dostavo na dom ali s prevzemom v trgovini. Tako preprosto poiščete natančno tisto, kar potrebujete, primerjate cene in poiščete najcenejše izdelke. Prav tako s tem niste izpostavljeni skušnjavam na policah z dobrotami, ki niso na vašem skrbno pripravljenem seznamu.
Če ne marate spletnega nakupovanja, nekatere večje trgovine omogočajo tudi »skeniranje med nakupovanjem«. Tako boste med nakupovanjem natančno poznali strošek nakupa in se s tem lažje držali proračuna.
V primeru ugodnih ponudb, kot sta na primer 3 za 2, 1 plus 1 brezplačno in podobno, ne pozabite preveriti druge ponudbe ter ali izdelek res potrebujete v takih količinah. Zaradi takih ponudb lahko nakupimo več hrane, kot je dejansko potrebujemo.
Shranjevanje živil
Presenečeni boste, koko dolgo bo hrana dobra, če jo boste pravilno shranjevali. Tako boste lahko pojedli vse, živila se ne bodo pokvarila, kar pomeni, da lahko zmanjšate količine živil, ki jih kupujete.
Poglej, povohaj, poskusi!
Veste, kaj pomenijo datumi uporabe na živilih?
»Porabiti do« označuje datum, do katerega so živila varna za uporabo. Živil po preteku datuma ni priporočljivo uporabljati. Pred uporabo živilo vedno najprej poglejte, povohajte ali pokusite, šele na to se odločite, ali ga boste uporabili ali zavrgli.
Rok »porabiti do« je naveden na hitro pokvarljivih živilih, kot so sveže ribe in meso, delikatesni izdelki in podobno. Vedno upoštevajte navodila za shranjevanje, ki so navedena na izdelku.
»Uporabno (najmanj) do« označuje datum, do katerega živila ohranijo pričakovano kakovost.
Živila so tudi po tem datumu varna za uporabo, če ste upoštevali navodila za shranjevanje in embalaža ni poškodovana, vendar lahko začnejo izgubljati okus in teksturo. Pred uporabo živilo vedno najprej poglejte, povohajte ali pokusite, šele na to se odločite, ali ga boste uporabili ali zavrgli.
Rok »uporabno (najmanj) do« je običajno naveden na ohlajenih, zamrznjenih, posušenih in konzerviranih živilih.
Kako vem, ali sta sadje in zelenjava še vedno primerna za uživanje?
Zgubana paprika? Ni težave.
Zeleni poganjki na krompirju? Samo odstranite jih in krompir pripravite kot običajno.
Mehkejše korenje? Še vedno je uporabno.
Če imate sadje in zelenjavo, ki sta se nekoliko zmehčala ali nagubala, ju še vedno lahko jeste. V primeru vidnih znakov plesni ali gnilobe odstranite plesnivi ali gnili del. Prezrelo sadje, kot so rjave banane in mehko sadje, je primerno za peko ali pripravo okusnega smutija (sadnega napitka). Zelenjavo lahko uporabite v omakah in juhah. Razen ananasa, banan in čebule je sadje in zelenjavo najbolje shranjevati v hladilniku. Tako bosta dlje ostala sveža.
Ne pozabite, da lahko večino sadja in zelenjave zamrznete.
O pomenu zmanjševanja količine odpadne hrane smo že pisali. Nasveti za zmanjševanje količine odpadne hrane pri nakupovanju in shranjevanju živil ter kuhanju so zbrani tukaj.