
Med zavrženo hrano Slovencev kar tretjina še užitne
V Sloveniji nastane 68 kilogramov odpadne hrane na prebivalca (SURS), prvič pa so na voljo podatki o tem, katero hrano najpogosteje zavržemo in zakaj.
V Sloveniji nastane 68 kilogramov odpadne hrane na prebivalca (SURS), prvič pa so na voljo podatki o tem, katero hrano najpogosteje zavržemo in zakaj.
Mladi s celega sveta so se na mednarodnem hekatonu spoprijeli z izzivom, kako spremeniti globoko zakoreninjene navade in namesto avtomobila uporabiti alternativne oblike prevoza. Znova so dokazali, da jim je vredno prisluhniti.
21. marca obeležujemo mednarodni dan gozdov. Gozdna zemljišča so ključna zemljiška kategorija v sektorju »raba zemljišč, sprememba rabe zemljišč in gozdarstvo« (LULUCF). Ta sektor je edini, ki lahko zagotavlja ponore toplogrednih plinov in s tem prispeva k blaženju podnebnih sprememb. A le gozd, ki je v dobri »formi«, se lahko prilagaja na podnebne spremembe.
Mokrišča so ključnega pomena za ljudi in naravo, saj nam zagotavljajo večino pitne vode, so vir hrane, shranjujejo več ogljika kot gozdovi in so življenjsko okolje številnih rastlinskih in živalskih vrst, izginjajo pa trikrat hitreje kot gozdovi in so najbolj ogrožen ekosistem na Zemlji.
Med 14. in 16. oktobrom 2022 je bil na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani že drugi Mednarodni raziskovalni študentski forum Mikrofon podnebju: znanje in kompetence za odzivanje na podnebne spremembe. Tokrat so se študentje izobraževali o vplivu podnebnih sprememb na javno zdravje in biotsko pestrost.
Greste doma zadnji spat ali zadnji zapustite službene prostore? Sijajno! To je namreč odlična priložnost, da ugasnete praznične lučke, saj s tem prihranite energijo in ohranite okolje, mi pa bomo pri tem prispevali v dobrodelni namen.
Tekstilna industrija je skupaj s prometom, živilsko industrijo in bivanjem ena od največjih onesnaževalcev, zato moramo na tem področju ukrepati in znižati svojo potrošnjo.
Podnebne spremembe so pomemben problem, ki ga ne bo ravno preprosto obvladati. Tega bi se morale zavedati vse starostne skupine, zato je še toliko bolj pomembno, kakšne informacije prenesemo na otroke.
Letošnje sporočilo je jasen poziv k ukrepanju javnih in zasebnih deležnikov iz celotne prehranske verige ter potrošnikov, da s skupnimi prizadevanji zmanjšamo izgube hrane in količino odpadne hrane ter tako zagotovimo učinkovito rabo naravnih virov, omilimo podnebne spremembe in okrepimo prehransko varnost in prehrano.
Podnebna kavarna je niz potujočih predavanj, razprav ali delavnic, ki sloni na strokovni podkovanosti 15 partnerjev, soustvarjalcev projekta LIFE IP CARE4CLIMATE.